Ideen bak skapelsen av en smartphone ligger bak en utviklingen av en slags forening mellom en praktisk mobiltelfon og en bærbar PC. På det nåværende tidspunktet er det blitt slik at produsente av smartphones har lykkes med å utvikle hundrevis av forskjellige smarttelfonmodeller som er tilpasset til ulike behov av forbrukere verden rundt. Populære smartphones kan ha veldig mange forskjellige funksjoner.

Noen av de mest brukte er opptak av bilder og video, kommunikasjon via internett som er forresten blitt veldig godt utviklet og den blir mer og mer tilgjengelig. Man kan anvende en smarttelefon nesten hvor som helst der det finnes en Wi-Fi tilkobling. Dersom man bruker en smartphone i arbeidssamenheng, kan det også være praktisk å ta i bruk diverse forretningsfunksjoner. En kan bearbeide filer, mapper, dokumenter som kan være nyttig å ha hvis en er nødt til å holde på med forretninger samtidig når man er langt unna hjemmet eller kontoret sitt.

Veldig mange smartphone brukere anvender  de fleste funksjoner fullt ut. Bruk av internett via smarttelefoner øker med mer enn 60% hvert år. Handel via internett blir mer og mer aktuell i dagens samfunn. Mange produsenter av kjente merkevarer kjemper om sine kunder på internett-slagmarken fra dag til dag. Det er neppe en hemmelighet at det er nærmest en ”must” å ha et godt utviklet internett tilgjengelighet for å være ledende når det gjelder salgstall og det uansett hva man selger.

Tidligere vat telefoner brukt kun for å ringe eller blir ringt opp, senere har SMS-kulturen kommet til livet. Per dags dato kan man konstatere at en smartphone er et mer universiell verktøey som inneholder flere funksjoner. En velutiklet smartphone er et kamera, en bok, en lagringsenhet, navigasjonmiddel, spilleverktøy, MP3-spiller, lommelykt og en mini-variant av en bærbar PC. Alt dette kan gjøre livet enklere og mer praktisk for en del mennesker i hele verden.